oglas
Zelo pomembno se je seznaniti z zakonitostmi potapljanja in jih razumeti. Največ nesreč v potapljanju se zgodi zaradi pomanjkanja znanja.
Iskanje:
Zastrupitev z CO

Ogljikovim monoksid (CO) je plin ki nastaja pri nepopolnem izgorevanju snovi, ki vsebujejo ogljik (požari, izpušni plini, dim iz peči, kurišč, plin za kuhanje in centralnih kurjav, cigaretni dim, ….).

Je eden od najpogostejših vzrokov zastrupitve (smrti z zastrupitvijo) na kopnem. Pri potapljanju je to zelo redek slučaj, vendar velja nanj opozoriti. Predvsem je treba biti pozoren ob polnjenju jeklenk, kjer moramo paziti, da cev preko katere zajema kompresor zrak, ni v bližini kakšnega vira, kjer nastaja CO in tako se zrak v jeklenki lahko onesnaži s CO.  Posebej je potrebno paziti na izpušne pline, če je kompresor na motor z notranjim izgorevanjem (bencin dizel, ..) . Seveda je potrebno paziti tudi na vse ostale možnosti onesnaženja zraka v jeklenki, ki so zapisani.

 

 

CO ima 250 krat večjo afiniteto do hemoglobina kot kisik     (zato se nanj veže hitreje kot kisik), zmanjšuje kapaciteto krvi za prenos kisika, čemu je vzrok hipoksija (pomanjkanje kisika) tkiv. S svojo vezavo na mioglobin zmanjšuje mišično moč z vezavo na encime dihanja. Zastrupljanje s CO je odvisna od koncetracije CO v vdihanem zraku in od časa izpostavljenosti.  

 

 

 

 

 

Bolj dovzetni za zastrupitev so otroci, starejši od 60 let in ljudje, ki bolujejo od kroničnih srčnih ter dihalnih obolenj.

Znaki zastrupitve so:

 • povečanje pulza, hitro dihanje, 

 • blaga zastrupitev: slabo počutje, glavobol, utrujenost, nemoč (podobno kot pri gripi),

 • zmerna: bruhanje, motnje vida, motnje koncentracije in spomina ter zavesti do kome, motnje v ritmu srca in dihanja,

 • v najhujših primerih pride do smrti zaradi možganskega edema ali zastoja srca zaradi hipoksije. Zadeva zelo podobna infarktu.

Zaradi tega, ker se veže na hemoglobin namesto kisika, se kri obarva svetlo rdeče – rožnato, tako se obarva tudi sluznica in koža.

Terapija je dihanje 100% kisika, potrebno mirovanje in opazovanje vsaj 24ur. Zdravstvena oskrba, tudi hiperbarična komora.

Nasveti:

 • Pazi kako je nameščena sesalna cev kompresorja, da v njo ne more priti zrak, v katerem je CO.

 • Redno servisiraj kompresor in testiraj kvaliteto polnjenega zraka.

 • Pazi , da se sesalna cev ne poškoduje in lahko preko poškodovanega mesta sesa onesnažen zrak.

 • Potapljači morajo s svojim znanjem biti sposobni prepoznati osnovne znake zastrupljanja s CO, da lahko le to čimprej prepoznajo, nanjo posumijo.

 • Potapljači morajo biti usposobljeni dajanja prve pomoči, izvesti osnovne postopke oživljanja.

 •  V zadnjem času se priporoča, da potapljači nosijo s sabo jeklenko, za dobavo zraka v nujnem primeru, v primeru da se posumi, da je zrak okužen s CO. Takšna jeklenka mora imeti dovolj zraka, za varen povratek na površje.

 • V primeru, da smo posumili na okužbo s CO, je potrebno pričeti z reševanjem, asistiranim dvigom s pomočjo partnerja oziroma samo reševanjem (odpnemo pas z utežmi in ga držimo v roki, ki ga spustimo v primeru, da pademo v nezavest).

 

 

 

Članek pripravil sept. 2010

Andrej F.

Podatki so vzeti iz virov: Health  and Safety Quinsland, sodna medicina: Zastrupitve 


Objavljeno: 14.9.2010 @ 08:17:11 Avtor: andrejf.