oglas
Naj bo tudi potapljanje varno.
Iskanje:
Zastrupitev s CO2

Ogljikov dioksid je eden od toplogrednih plinov, v zraku ga je okrog 0,03%. Nastaja z izgorevanjem organskih snovi in tudi pri celičnem dihanju.

Na začetku moram povedati, da je zastrupitev s CO2 pri potapljanju z zrakom zelo malo verjetna. To bi se lahko zgodilo pri plitvem dihanju, kjer bi potapljač dihal le zrak v okviru svojih dihalnih poti. To se včasih zgodi, kadar je človek paničen, v stresu (n.p.r. pred operacijo) in diha hitro in plitvo. Zato in še iz kakšnega drugega razloga je eno od osnovnih priporočil potapljačem,  da je potrebno dihati globoko in počasi.

Je pa to bistveno pogostejši vzrok potapljaške nesreče pri rebreatherjih, dogaja se tudi ( v lažji obliki) pri potapljačih na vdih.

 Nevarnosti CO2 :

-          zastrupitev s CO2, ki je manj verjetna,

-          CO2  je narkotični plin,dodatno pospešuje dušikovo omamo,

-          povečuje riziko krčev pri zastrupitvi s kisikom,

-          povečuje riziko za dekompresijsko bolezen

Nekateri ljudje 'varčujejo' z zrakom, zadržujejo dih, ne dihajo normalno. Ti so v večji nevarnosti kot ostali.

Ker človeško telo samo kontrolira dihanje, na drugi strani pa je pomanjkanje znakov povišane količine CO2 (kislega vonja, ki se ga pri vdihovanju ne čuti ), je človek redko pozoren na težave s CO2 in so zato le te  velikokrat zanemarjene. Zastrupitev s CO2 je zelo težko dokazati, saj so znaki kot pri običajni zadušitvi (zaprta rdeča kri in pljučni edem). Primer je možno pojasniti samo z rekonstrukcijo dogodka (pregleda vdihovanega zraka).

VDIHANI ZRAK: 78,4% dušika, 21% kisika, 0,5% vode, 0,03% ogljikovega dioksida

IZDIHANI ZRAK: 74% dušika, 15% kisika, 6% vode, 5% ogljikovega dioksida

V zraku je 0,03% - 0,06% CO2 (odvisno od geografske lege), v zraku ki ga izdihamo pa je le tega okrog 4,5 -5% v celotnem volumnu.

Povečana koncentracija CO2 za 1% (na 6%) pri nekaterih osebah povzroči občutek zaspanosti.

V kolikor je  koncentracija med  7 in 10% povzroči:

-          vrtoglavico,

-          glavobol,

-          motnje vida in sluha,

-          nezavest od nekaj minut do nekaj ur.

Pri koncentraciji med 20% in 30% so znaki nenadni in nastopi smrt (padec krvnega tlaka in prenehanje dihanja).

Verjetno potapljačem ni potrebno poudarjati, da se zgornje vrednosti spreminjajo s spremembo parcialnega pritiska. Spomnimo se Henryjevega zakona.  V kolikor iz kakršnih koli razlogov ne predihujemo dovolj dobro svojih dihalnih poti, pa recimo da se % CO2 v vdihnjenem zraku zaradi slabe ventilacije poveča na 1% CO2 v zraku, se bo kritična meja tam okrog 7% pojavila že pri 60m.

Dihanje med potapljanjem naj bo: 'GLOBOKO IN NORMALNO' (globoko zato, da čim bolje predihavamo svoje dihalne poti. Če zadržujemo,  povečujemo količino CO2 v izdihanem zraku, če pa dihamo hitro pa povečamo celično dihanje in tudi količino CO2 v izdihanem zraku)' . 

Včasih so zaradi večje stimulacije dihanja, dajali CO2 v jeklenke za dihanje. Sedaj tega več ne počnejo. Je pa nevarnost, da ta pride v zrak, ki ga polnimo, zato je prav, da opozorimo, na nekatere najbolj pogoste izvore CO2 v naravi:

-          pri gnitju organskega materiala (grobnice, vodnjaki, jame, kanali,…),

-          zaprtih prostorih, kjer se zrak dobro ne preventilira (škatle, podmornice, kovčki, …),

-          ob vulkanskih pokrajinah uhaja iz zemlje,

-          pri nas pa ob mineralnih vrelcih, vretju mošta.

 

 

 

Avgust 2010

Andrej F.

Kot avtor zapisa moram povedati, da se podatki razlikujejo od gradiva do gradiva. Povzel sem jih po zame najbolj merodajnih zanje in to iz:  Seminarju na TDC 2008, Sodna medicina: Zastrupitve

 

 

 

 


Objavljeno: 26.8.2010 @ 08:50:21 Avtor: Administrator