oglas
Ne preizkušajte na sebi tega, kar vas mi učimo, to so v krvi za vas preizkusili drugi!
Iskanje:
Krapanj - Brodarice

To je najmanjši, najnižji naseljen otok na Jadranu. Njegova nadmorska višina je maksimalno 7m. Torej je planinarjenje zelo težko izvajati. Otok je tudi razmeroma majhen  0,36  in 350  -  400m oddaljen od kopnega, naselja Brodarice, od koder je tudi stalna povezava z ladjo. Ladja vozi vsako uro, gosti hotela lahko koristijo tudi hotelsko ladjo, ki pelje po dogovoru in pristane na pomolu ob hotelu.

Na priobalni strani otoka je tudi mesto z istim imenom Krapanj. Mesto Krapanj ime vse, kar mora mesto imeti: cerkev, samostan, trg, ulice, hotel in kar je najpomembnejše – stanovalce. Ljudje so se na njem naselili v 15. stoletju, tja so pribežali pred Turki. Na njem je v 15.- 16. stoletju zgrajen tudi frančiškanski samostan.

Otok je zibelka potapljanja na Jadranu. Poznan po potapljačih Spužvarjih – nabiralcih spužev in koral. O njih je na otoku tudi več muzejskih zbirk (v hotelu, samostanu in Zadružnem domu).  Na njem je živelo tudi nekaj potapljaških 'rekorderjev'.

Hotel Spongiola je srednje velik družinski hotel, zelo lepo opremljen. Ima 23 sob/apartmajev, svojo hotelsko plažo, 20m oddaljeno od hotela, iz drobnega kamenja - zelo primerno za otroke in opremljeno s tuši ter ležalniki, welnes center, savno, fitnes, notranji majhen bazen z ogrevano sladko vodo, potapljaško bazo, družabni kotiček s potapljaško muzejsko zbirko. Po mojem mnenju eden najlepših, najbolj simpatičnih hotelov, kar sem jih videl na Jadranu.

Za goste ima organizirano parkirišče v naselju/mestu Brodarice na obali, ki je preko noči tudi varovano.

 

 

 

Kako priti do Brodaric, od kod je povezava z ladjo na otok Krapanj?

Po avtocesti A1 čez Velebit, mimo Zadra do izvoza za Šibenik, Drniš, Knin, Primošten, proti Šibeniku in nato nadaljujemo po priobalni cesti še 7 km do naselje Brodarice. Iz Maribora je 464 km, od tega 412 po avtocesti, okrog 4 ure vožnje.

 

 

 

 

Katere zanimivosti nudi okolica Krapanja:

  • Mesto Šibenik z veliko kulturnimi in turističnimi znamenitostmi, samo 7km oddaljeno od Brodaric.

  • Nacionalni park Slapovi Krke – Skradin, ki je od Brodaric oddaljen 25km.

  • Primošten je 20km od Brodaric in dalje Trogir, ki je od Brodaric oddaljen 53km ter še dalje Split do katerega je iz Brodaric 81km.

 

 


Objavljeno: 15.1.2012 @ 20:06:47 Avtor: Administrator