oglas
oglas
Zelo je pomembno, da potapljači razumejo pomembnost pravilnega potapljaškega treninga in izvejo resnico. Prav tako je zelo pomembno tudi, da spoznajo in se zavedajo, da jih izvajanje vaj varuje pred nesrečo in pouči o najboljši reakciji, v primeru napake.
Iskanje:
Fizika

O fiziki potapljanja

Potapljači se potapljamo v ljudem neobičajen, neprilagojen medij – tekočino, običajno je to voda. V njej se iste zakonitosti bistveno drugače obnašajo, kot v zraku za življenje v kateremu smo prilagojeni. Če samo omenimo pritisk, se v vodi spremeni za 1 bar vsakih 10m globine, v zraku pa je za znižanje pritiska iz 1 bara na površini morja do 0 bara potrebnih cca. 25km. 

Potapljač mora 'dobro' poznati fizikalne zakonitosti, ki nas spremljajo predvsem te ki so pomembne za potapljanje, z njimi si razložiti številne pojave, ki vplivajo na človeški organizem med in po potapljanju. Zakonitosti ne preizkušaj, verjemi jim, za nas so jih preizkusili drugi v krvi.

 

Poznavanje fizikalnih zakonitosti potapljanja zmanjšuje nevarnosti prostega potapljanja in potapljanja s stisnjenim zrakom.


Objavljeno: 20.4.2009 @ 07:53:45 Avtor: andrejf.