VSAKDO, KI SE POTOPI V MORJE IN SE VRNE IZ NJEGA NEM OD NAVDUŠENJA IN S POLNO DUŠO TISTEGA, KAR JE TAM VIDEL, JE VREDEN NOVIH IN NOVIH OBISKOV GLOBIN.
Iskanje:
Zgodovina CEDIP-a

Predstaviti želim zgodovino CEDIPA in razlog njegovega obstoja. Leta 1965 sem ustanovil Spondyle Club, v katerem se je izučilo več kot 5.000,00 potapljačev in inštruktorjev potapljanja. Spondyle Club je bil uradno registriran leta 1967. Leta 2007 smo tako slavili 40. obletnico. Kmalu sem ugotovil, da je v takih razmerah zelo težko nagrajevati inštruktorje

Leta 1973 sem, na podlagi razmišljanj in analiz, ustanovil See Guides (Morske vodiče) /ANMP - Association National des Moniteurs Plonge (Nacionalno združenje inštruktorjev potapljanja), na podlagi poslovne zakonodaje. Cilj tega sindikata, združenja je bil najti način kako plačati odškodnino inštruktorjem za njihovo delo.

 

Vodniki po planinah, učitelji smučanja in tenisa strankam nudijo privatne lekcije, zakaj nebi tega počeli tudi inštruktorji potapljanja.  

 

Danes so 'Morski vodniki' ena zelo reprezentativnih in pomembnih tržnih znamk za potapljaške inštruktorje v Franciji in Evropi. Veliko možnosti je še neizkoriščenih: privatne ure, usluge luksuznim jahtam, varovanje otrok in nudenje ur potapljanja, ocenjevanje, potapljaški tečaji, potapljaške baze tudi za zimske čase z vsem udobjem.

 

Ko se je evropski trg odprl, so bile te dvajsetletne izkušnje ponujene ostalim inštruktorjem v Evropi. Zelo so se zanje zanimale italijanske, nemške in avstrijske potapljaške organizacije. Leta 1992 je bilo organizirano prvo srečanje v Guebersehwihr blizu Colmar-ja (Francija). Ustanovitelji so odločili, da bo ime te organizacije 'European Committee of Profesional Diving Instructors – Evropsko predstavništvo-združenje profesionalnih inštruktorjev potapljanja'  (CEDIP).

 

V tistem času je bila profesionalnost v evropskem potapljanju redka. Ni bilo poslovnih združenj, klubov in organizacij, ki bi imele podoben način upravljanja potapljaških aktivnosti.

 

Organizacija, predstavljena na srečanju v Guebersehwihru, je prepričala, da lahko potapljanje postane profesionalna aktivnost. Nastajajoč CEDIP je ponujal dober  začetek. Do danes (2007) je bilo preko CEDIP-a izdanih več kot 100.000 potapljaških certifikatov. CEDIP je organiziran v 17 državah (ima lastno nacionalno šolo), CEDIP inštruktorji delujejo v več kot 46 državah. Potapljaški certifikati so sprejeti na vseh kontinentih in CEDIP-ove aktivnosti so razširjene po vsem svetu.   

 

Naše metode so evropske in so rezultat več kot 50 letnih potapljaških izkušenj po vsem svetu. Naša vizija je drugačna od nekaterih preko oceanskih organizacij.

 

Našim inštruktorjem želimo omogočiti kvaliteten trening z namenom usposobiti jih, da bodo svojim strankam lahko nudili najboljše usluge, jim nuditi užitek ter kontinuiteto v potapljaškem izobraževanju.  

 

Naši potapljaški centri morajo sprejeti vsakega potapljača, ne glede na njegovo predhodno znanje. Naši inštruktorji se morajo prilagoditi nivoju učenca. MI želimo uživati v vsakem potopu.

 

Glede na ta koncept pomembnost CEDIP – a v potapljaškem svetu narašča.

 

Smo odprti in se želimo prilagajati na vsak odsev, povratno informacijo, zahtevo v prihodnosti, ki bo odraz dinamične potapljaške aktivnosti. Smo dostopni in prilagodljivi na vse želje naših strank, učencev, ki so pripravljeni plačati inštruktorju za te usluge.

 

CEDIP ostaja vsem na razpolago in odprt za diskusijo ter povratne informacije. 

 

Februar, 2007

 

 


Objavljeno: 24.3.2009 @ 09:40:42 Avtor: andrejf.